donderdag 24 oktober 2013

Emile

Wie kent m niet? Emile Ratelband, de positiviteitsgoeroe van Nederland, door de één geliefd, door de ander verguisd, maar wat je ook van m vindt, charisma heeft de man wel! Emile en ik hebben een haat-liefde-verhouding, niet dat ik m persoonlijk ken hoor, maar de ene keer vind ik m helemaal geweldig en de andere keer denk ik: "moet dat nou Emile?" Toch bleef hij me fascineren en nadat ik een aantal verhalen had gehoord over zijn seminars en hoe hij mensen enorm positief kan stimuleren heb ik besloten toch maar eens een seminar van hem bij te wonen.

Gisteravond was het dan zover, mijn allereerste "ontmoeting" met Emile. Het seminar vond plaats in Schaaf City Theater te Leeuwarden. Daar aangekomen zaten er een mannetje (en vrouwtje) of 40 met klotsende oksels en parelende voorhoofden te wachten op wat komen ging. Vooraan zitten? Achteraan zitten? Wat moet je doen? Als je vooraan gaat zitten weet je zeker dat je aan de beurt komt, ga je achteraan zitten dan loop je het risico dat Emile denkt: "die gaat achteraan zitten om niet aan de beurt te komen, jammer voor je". Uiteindelijk zijn wij achterin de zaal gaan zitten. Precies om 20:00 kwam Emile het podium oplopen, een zucht van verlichting ging door de zaal heen, "nee, hij ziet er helemaal niet eng uit, is ie nou slanker dan op tv??, hé, hij heeft geen bril op". Emile begon meteen zoals we Emile kennen, druk, vrolijk, positief en betrokken bij zijn publiek. De uren die volgden waren een opeenstapeling van 'eye-openers', want ja, eigenlijk alles wat ie verteld weet je allemaal wel, alleen heb je soms even iemand nodig die je er weer op wijst dat jijzelf toch écht de allerbelangrijkste persoon op deze wereld bent en dat zonder narcistisch te zijn uiteraard. Jij bent degene die ertoe doet, jij bent degene die jezelf in de spiegel aankijkt en zegt; "Wie is er het belangrijkste hier?? Ik!!". Emile leert je op een andere manier naar mensen te kijken en naar jezelf, je uiterlijke kenmerken laten al veel van jezelf zien zonder dat iemand een woord met je gewisseld heeft. Dit alles werd aan de hand van leuke voorbeelden en weetjes beeldend gemaakt. Kijk naar iemands gezicht, welke helft is meer ontwikkeld? Emile heeft in één van zijn boeken een paar foto's gepubliceerd waarop de linker- en rechter helft van het gezicht gespiegeld zijn want, bijna niemand is symmetrisch. Te grappig, maar ook vooral erg interessant. Ik vanmorgen dus druk met Photoshop in de weer gegaan en mezelf maar eens gespiegeld ...


Aan de linkerkant zie je de linkerkant van mijn gezicht en rechts de rechterkant. Ik vind zelf dat ik er rechts nogal 'evil' uitzie. Ik zou liever met de linkerkant een borrel gaan drinken, haha. Het grappige is wel dat ik ineens dezelfde ogen heb, ook wel eens leuk.

Anyhow, aan het einde van het seminar heb ik Emile mogen ontmoeten en ik moet zeggen, ik was onder de indruk. Het seminar geeft je een aantal goede handvatten om anders naar jezelf te gaan kijken en over jezelf na te gaan denken, ik ga zijn raad opvolgen en iedere avond mezelf de volgende 3 vragen stellen: 'Wat heb ik vandaag gegeven? Wat heb ik vandaag geleerd? Waar mag ik vandaag trots op zijn?'

Zo, en dan nu volgepompt met goede energie op naar m'n sollicitatiegesprek vanmiddag!! Dat kan haast niet meer mislukken zou je zeggen!

Ga voor meer informatie naar: www.ratelband.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten